
تحلیل طراحی جگوار F-Pace
طراحی جگوار … با ورود به قرن بیست و یکم ، بازار جهانی علاقه ای بیش از پیش به خودروهای SUV و کراس-اوور نشان داد. برای شروع شرکتهایی چون ب ام و برای اولین بار وارد این بازار شدند که با استقبال گرم کاربران مواجه شد. این مهم ، شرکتهای زیادی را بر آن داشت تا وارد این بازار داغ شوند؛ پورشه با کاین ، لکسس با GX ، رنو با کولیوس، وحتی ولوو با XC90 و …
استقبال گرم بازار از خودروهای کراس-اوور شرکتهای زیادی را وارد این بازار کرد و همین امر باعث شد که جگوار پس از ۹۲ سال تجربه تولید خودرو، نهایتا پا به بازار داغ کراس-اوورها گذارد تا درصدی از سهم فروش را ازآن خود کند. با ارائه کانسپت C-X17 ، شرکت جگوار با گرفتن بازخوردهای بسیار مثبت ، برآن شد تا این کانسپت پر طرفدار را به مرحله تولید برساند و محبوبیت خود را در جزیره بیشتر کند.
F-Pace با ۶ تیپ به مشتریان ارائه می شود: افپیس پیور، افپیس پرستیژ، افپیس پورتفولیو، افپیس آر-اسپرت، افپیس اس و افپیس فرست ادیشن. چهرههای هرکدام از این ۶ تیپ به نحوی با یکدیگر تفاوت دارد. برای شروع از نمای بیرونی افپیس شروع می کنیم:
انقلاب در طراحی جگوار
زبان طراحی جگوار با ورود یان کالوم، به کلی تغییر کرد؛ اولین خودروی طراحی شده با مدیریت کالوم، XJ بود که با الهام از گربه وحشی (جگوار) نمایی وحشی و در عین حال مغرور و جسور به مخاطب ارائه می کند. چراغهایی (برای اولین بار) به هم چسبیده به جای جفت چراغ گرد، و با منحنی بالای چراغ با حضور لنز زنون نمایی از چشمهای جسور گربه وحشی در چشمان مخاطب القا می کند که با گریل بزرگ با مرکزیت لوگوی جگوار، هویت تکمیل می شود.
افپیس نیز همانند پدر بزرگ خود، این ژن را همراه دارد؛ چراغهای منحنی شکل اخموی مغرور با گریلی بزرگ که نشانی از قدرت موتور این کراس-اوور کوچک دارد، همراه با ورودی هوای روی سپر نقش چشم و دهان این گربهسان را ایفا میکنند.
در زیر چراغها ورودیهایی هستند که در تیپهای مختلف اختلاف اندکی با یکدیگر دارند. اما شکل کلی آن به صورت ذوزنقه ای بزرگ است تا در نظر مخاطب حس قدرت را (که با عطش به هوا نشان داده میشود) القا کند.
بر روی درب موتور خطوطی بزرگ استفاده شده تا این گربه را وحشی تر جلوه کند؛ خطوطی که در زیر آن توربو شارژرها قرار دارند.
نمای کناری
در نمای کناری (ساید) بازی حجمی بسیار ساده ای را مشاهده میکنیم که برگرفته از زبان طراحی کهن جگوار بوده و بیانگر زیبایی در سادگیست. در گلگیر جلو، قوسی بسیار ساده و نرم حجمی مطلوب را برای تاکید بر بالا بودن خودرو، به نمایش میگذارد. در گلگیر عقب نیز این قوس به زیبایی حرکت را به چشمان مخاطب القا میکند و این قوس، در ارتفاعی بسیار مناسب قرار دارد که در کنار فضای منفی بصری (که توسط شیشهها ایجاد شده) ، پشت خودرو را بالاتر نشان میدهد و با نگاهی ژرف تر میتوان عضلات گربه وحشی در حال پرش را در آن نظاره کرد.
در طراحی گلگیر جلو جگوار حجمی میبینیم که در امتداد درب راننده کشیده شده است و این نیز بیانگر قدرت و حرارت خودروست که به طور کلی ترند روز را دنبال میکند.
حجم روی دربها به دنبال خطوط از جلو کشیده شده تا پشت، نقطه نهایی بازی حجمی بدنه این گربه بلند قامت است که در ادامه ورودی هوای جلو و در امتداد تیزی (اج) پشت خودرو است که این از ویژگیهای یک خودروی زیباست و همه خطوط هماهنگ و منظم رقص نور زیبایی را در شب به بینندگان این خودرو ارائه می کند.
در پشت، حجم خودرو در حال کم شدن و رسیدن به پایین است که با پنجرههای عقب برای تاکید به آن کوچک تر شده اند؛ که این امر ایمنی بسیار بیشتری را از نظر حسی به کاربر ارائه میکند.
نمای پشت
در نمای پشت خودرو شاهد چهره ای آشنا هستیم؛ نمایی که پیش تر در چهره برادرش، اف-تایپ، مشاهده کردهایم.
چراغهای عقب با نگاهی مملو از خشم به همراه جای پلاک ذوزنقه ای شکل، اصالت خانوادگی جاگوار را به سادگی به مخاطب ارائه میکند تا از دیدن کراس-اوور جدید چهره ای آشنا را یادآور شود.
نمای درونی
در نمای درونی نیز F-Pace دنباله روس همان فلسفه زیبایی در سادگی جگوار پیروی میکند. در نمای داخلی ترکیب چرمهای دست دوز، آلومینیومهای پولیش شده مزین به لوگوی جگوار با فرمهای چند ضلعی پیرو ترندهای روز طراحی، شالوده اصلی این خودروی لوکس را تشکیل داده است.
فرمان گرد خودرو با لوگوی جگوار به شکل یک سنت در این خودرو نیز وجود دارد. از نظر ارگونومی دسترسی به همه کنترلها اعم از کنترلهای روی فرمان، ایرکاندیشن و سیستمهای کنترلی نظیر کنترل پایداری و نیز ترمز دستی برقی، همه بصورت مناسبی امکانپذیر است. البته شلوغی و تعدد دکمهها ممکن است تا زمان عادت کردن به آن کمی گیج کننده به نظر بیاید.
دسته دنده معروف جگوار در این خودرو هم به کار رفته است، که به شکل یک پنل چرخان طراحی شده که پس از استارت از کنسول وسط بیرون میآید.
احساس طراحی همانند نمای خارجی، بر احساس ایمنی و لوکس بودن تاکید میکند. سطوح بزرگ و قطعات حجیم رودریها و داشبورد خیال سرنشینان را از بابت امن بودن جایشان راحت میکند، در حالیکه روکشهای چرمی دست دوز با کیفیتهای مطلوب و به رنگهای مختلف در کنار قطعات تزیینی که زیر یک سقف شیشه ای بزرگ گرد هم آمده اند فضایی تجملی پدید میآورند. خطوط باوقار رودریها که از جلو به عقب شیب ملایمی دارند، و مانند برادر سدان F-Pace، یعنی XJ، از جلو داشبورد شروع میشوند حس قدرت در سرنشینان ایجاد میکنند.
نورپردازی زیبای روی داشبورد به رنگ آبی آسمانی که باز هم یک رنگ خوانوادگی جگوار است، با ایجاد یک ریتم عرضی در زیر مانیتور خودرو به حالت لوکس خودرو کمک میکند.
…
از نظر امکانات اما باز هماین خودرو با یک ویلای لوکس چندان تفاوتی ندارد، سیستم تهویه چند منطقه ای، تنظیمات برقی صندلیها، سانروف در کنار سقف پانوراما، گرم کن و سرد کن صندلیها تنها بخشی از امکانات بیشمار این گربه ی وحشی هستند.
در نهایت جاگوار با ورود به عرصه کراس-اوورها قدم بزرگی رو به جلو گذاشته و قصد مبارزه با حریفانی قدر چون مرسدسGLC (همان GLK)، آئودی Q5، پورشه ماکان، ب ام و X3، لکسس NX را دارد که با داشتن نزدیک به یک قرن تجربه در تولید خودروهای مجلل، قطعا سهم قابل تأملی از بازار کراس-اوورهای لوکس را از آن خود خواهد کرد. اما باید دید که آیا گربه وحشی همچون رقبای ژرمن، دامنه کلاسهای شاسی بلند خود را افزایش میدهد یا خیر؟!
پاسخ این است: بله حتما! منتظر رقیب جدید ب ام و X4 باشید!….
نویسندگان: علی شوقی – مسعود صفری
منبع: شماره سوم مجله علمی تخصصی دوزبانه « سبقت »
چه میزان این مقاله را پسندیدید؟
در کادر زیر، به این مقاله امتیاز دهید