
مقدمه
گروه خودروسازی renault در سال ۲۰۱۵ با سه نام تجاری رنو، داچیا و رنو سامسونگ موتور، بیش از ۲٫۸ میلیون دستگاه انواع خودرو را تحت ۴۵ مدل مختلف به فروش رسانده است. این در حالی است که این شرکت در کنار شرکت نیسان ژاپن، بهعنوان شریک تجاری خود با فروش ۸٫۵۳ میلیون دستگاه خودرو، بالاتر از شرکت هیوندای کره جنوبی و قبل از جنرال موتورز آمریکا، در مقام چهارم جهان قرار دارد؛ بنابراین، کمپانی خودروسازی renault با حضور در ۱۲۵ کشور بهصورت یک نام تجاری جهانی شناخته میشود. علاوه بر آن، شرکت خودروسازی داچیا با حضور در ۴۴ کشور بهصورت یک نام تجاری منطقهای و رنو سامسونگ موتور با فعالیت در کره جنوبی بهعنوان یک نام تجاری محلی معرفی میشود.
جایگاه شرکت رنو
در سال ۲۰۱۵ میلادی، شرکت خودروسازی رنو با فروش ۶۰۷ هزار دستگاه انواع محصولات خود در کشور فرانسه، ۲۶٫۴% از سهم بازار این کشور اروپایی را به خود اختصاص داد و توانست بعد از شرکت پژو سیتروئن، خود را بهعنوان دومین نام تجاری پرفروش در فرانسه معرفی کند. این در حالی است که رنو در سطح جهانی با پیشی گرفتن از شرکت رقیب هموطن، با نام خودروساز شماره یک کشور فرانسه شناخته شد.
در رده خودروهای الکتریکی نیز کمپانی رنو بهعنوان پرچمدار این دسته از خودروها در بازار رو به رشد اروپا بوده و با فروش ۲۳۰۸۶ دستگاه خودروی الکتریکی و رشد ۴۹% نسبت به سال میلادی قبل از آن، ۲۳٫۶% از کل بازار خودروهای الکتریکی اروپا را در اختیار خود گرفته و بهعنوان برترین شرکت در این بازار شناخته میشود.
جایگاه داچیا
شرکت خودروسازی داچیا بهعنوان دومین نام تجاری مطرح شرکت رنو، خودروهایی قدرتمند و مورداطمینان با ضمانت ۳ سال یا ۱۰۰۰۰۰ کیلومتر کارکرد تولید میکند. محصولات شرکت داچیا به شکلی طراحی شدهاند که دسترسی مشتریهای این شرکت به موارد ضروری، لوازم خودرو و قطعات بسیار آسان باشد. ازنظر بسیاری از مصرفکنندگان، محصولات داچیا خودروهایی مناسب برای رانندگی با سرعت و قیمت مناسب هستند. تا سال ۲۰۰۴، شرکت خودروسازی داچیا بیش از ۳٫۵ میلیون مشتری داشته و حوزه فروش آن در اروپا و مدیترانه گسترده شده است.
جایگاه رنو سامسونگ
شرکت خودروسازی رنو سامسونگ موتورز، ۷ مدل محصول مختلف در قالب ۵ محصول سدان و دو محصول SUV را در بازار کره جنوبی به فروش میرساند. در بین این محصولات، بهجز مدل QM3 که از اروپا وارد میشود، سایر مدلها در سایت بوسان شرکت رنو سامسونگ موتورز تولید میشوند. علاوه بر آن، این شرکت کرهای با فروش بیش از ۸۰ هزار دستگاه انواع محصولات رنو در بازار کره جنوبی، ۴٫۴% بازار این کشور را از آن خود کرده است.
سود و زیان شرکت رنو در سال ۲۰۱۵
در پی عرضه مدلهای جدیدی همچون محصول شاسیبلند رنو قاجار، سهم این شرکت فرانسوی از بازار اروپا افزایش یافته و سود این شرکت در سال ۲۰۱۵، در حدود ۴۴% جهش داشته است. به گزارش بلومبرگ، رنو بهعنوان سومین خودروساز بزرگ اروپا، در بیانیهای اعلام کرده است که سود عملیاتی این شرکت از ۱٫۶۱ میلیارد یورو در سال ۲۰۱۴ به ۲٫۳۲ میلیارد یورو در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است.
در سال ۲۰۱۵ فروش شرکت رنو ۱۰% رشد داشته و به مبلغ ۴۵٫۳ میلیارد یورو رسیده است. همچنین، حاشیه سود رنو از ۳٫۹% در سال ۲۰۱۴ میلادی به ۵٫۱% در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است. شرکت خودروسازی رنو با رسیدن به سود خالص ۲ میلیارد و ۹۶۰ میلیون یورویی در سال ۲۰۱۵، سال پررونقی را پشت سر گذاشته است. همچنین، این شرکت فرانسوی اعلام کرده است که با توجه به پیشبینی رشد ۲% تقاضا در بازار اروپا، انتظار دارد که در سال ۲۰۱۶ میزان فروش و حاشیه سود عملیاتی خود را افزایش دهد.
کارلوس گوسن، مدیرعامل این کمپانی فرانسوی، اعلام کرده است که “رنو زودتر از برنامه به هدف حاشیه سود عملیاتی ۵% رسیده است. اکنون باید به هدف درآمدی خود دست پیدا کنیم و همزمان افزایش حاشیه سود را حفظ کنیم.”
وضعیت شرکت رنو در بازارهای مهم خارجی
بازار اروپا
این شرکت در سال ۲۰۱۵ با فروش ۹۷۰۴۵۴ دستگاه از انواع محصولات خود در کشورهای مختلف اروپایی بهغیراز کشور فرانسه و با رشد ۱۱٫۲% نسبت به سال قبل، ۶٫۹% از سهم بازار فروش خودروی اروپا را در اختیار خود گرفته و پس از کمپانی آلمانی فولکسواگن و فورد آمریکا، در مقام سوم قرار گرفته است. در این بین، محصول کلئو با فروش ۳۰۳۲۴۰ دستگاه در مقام سوم و رنو کپچر با فروش ۱۹۴۸۴۷ دستگاه در مقام سیزدهم پرفروشترین محصولات در بازار اروپا در سال ۲۰۱۵ جای گرفتهاند.
بازار روسیه
اگرچه وجود بحران در بازار خودروی روسیه، یعنی جایی که رنو در شرکت خودروسازی روسی آوتوواز سرمایهگذاری وسیعی کرده، حدود ۶۲۰ میلیون یورو از درآمد این کمپانی فرانسوی را کاهش داده، اما سود خالص این کمپانی رشدی معادل ۴۸٫۱% داشته است. افت شدید بازار اتومبیل روسیه موجب شده رنو از حجم سرمایهگذاریهای خود در این بازار بکاهد.
بازار برزیل
در دههی ۹۰ شرکت رنو در برزیل مجموعهای افتتاح کرد که امروزه بهعنوان مرکز طراحی و مهندسی خودرو برزیل لقب بگیرد. در سال ۲۰۱۵، این کمپانی توانست برخلاف کاهش ۲۵% فروش در بازار برزیل در سال میلادی قبل از آن، به رشد قابلتوجهی دستیافته و با فروش بیش از ۱۸۱ هزار دستگاه از انواع محصولات خود، ۷٫۳% از بازار بزرگ برزیل را از آن خود کند.
بازار ترکیه
در اوایل دهه ۷۰ میلادی که رنو وارد بازار این کشور ترکیه شد، توانست به کمک فیات صنعت خودروی ترکیه را پایهگذاری کرده و روند فروش خوب خود را در سالهای اخیر نیز در این کشور حفظ کند. بهطوری که به گواهی مدیران رنو رتبه نخست فروش در بازار این کشور، از آن این کمپانی است. فروش بیش از ۱۶۲ هزار دستگاه خودرو و سهم ۱۶٫۸% از بازار خودروی ترکیه، از جایگاه ارزنده شرکت فرانسوی رنو در این کشور و منطقه حکایت میکند. دو مدل خودرو کلیو و مگان بالاترین سهم تولید در کشور ترکیه را از آن خودکردهاند.
منبع: شماره سوم مجله علمی تخصصی دوزبانه « سبقت »